Léon tweede prijs NCE-Erfgoedstudent 2023

Dinsdag, 28 maart 2023 Op 24 maart 2023 reikte Simon Angel, NCE-voorzitter/juryvoorzitter de titel NCE-Erfgoedstudent 2023 uit. Op de eerste plaats kwam rietdekker Arend-Jan Slager. De gedeelde tweede plaats is voor uitvoerder Léon van Berkel en monumentenwachter Tjirke Roelofs-Blaas. Het NCE zet met de titel NCE-Erfgoedstudent vakmanschap en vakmensen in de spotlight. “Dat verdienen ze, want zonder vakmensen geen goede restauratie en geen behoud van erfgoed”, aldus jurylid Michiel van Hunen.

Simon Angel belicht het belang van de titel: “Het enthousiasme rond deze prijs laat zien dat erfgoed leeft bij nieuwe generaties en zij-instromers. We willen met de prijs vakmanschap, leer-attitude en het vermogen om de passie voor erfgoed inspirerend uit te dragen, stimuleren. Het inspireert enorm om excellente vakmensen op hoog niveau aan het werk te zien. Deze mensen geven het erfgoed op een waardige manier door aan volgende generaties.”

De 10 topstudenten van het NCE. Onze Léon op de gedeelde tweede plaats voor de opleiding Inspecteur Gebouwd Erfgoed 2021.

Bijzondere kwaliteiten

In de periode 1 juni 2020 – 31 juli 2022 behaalden meer dan 100 studenten hun diploma bij verschillende edities van 6 NCE-opleidingen. Per editie werd één student voorgedragen als beste student van de desbetreffende editie en opleiding. “De voorgedragen studenten zijn allemaal al lang bezig met hun vak en verdiepen zich er grondig in. We hebben de drie prijswinnaars gekozen op de combinatie van enkele bijzondere kwaliteiten: ze zijn goed in hun vak, denken erover na, ze weten hun omgeving enthousiast te maken voor het vak en ze delen hun kennis graag”, legt Michiel van Hunen, restauratiespecialist bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, uit.

Over de titel NCE-Erfgoedstudent

De titel NCE-Erfgoedstudent is een blijk van waardering en erkenning voor de inzet van een oud-student in zijn/haar ontwikkeling tot vakman/-vrouw in de erfgoedsector. Dat word je niet zomaar, het vraagt doorzettingsvermogen, leergierigheid, precisie en geduld. Het doel van de titel is om op een positieve manier aandacht te schenken aan het belang van opleiden en het behoud van vakmanschap in de erfgoedsector.

(Bron: NCE Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen, 2023)

Meer weten? Neem contact op.

Ja, graag!

Meer nieuws