1 april 2023 – De carillonklokken van de Westertoren zijn toe aan onderhoud. Op maandag 24 april 2023 werden de carillonklokken van de Westertoren op 90 meter hoogte naar beneden getakeld.
De klokken gaan uit het carillonframe omdat dit is verroest en vervangen gaat worden. Normaliter gebeurt zoiets met een hijskraan. Nu is er een verstevigde schacht in de steigers gebouwd, waar de klokken doorheen zijn getakeld.


Wat gaat er gebeuren?
– De vier grootste carillonklokken, zijnde de Hemonyklokken C, D en E en de moderne klok Es1, worden op een andere plek opgehangen, namelijk zo hoog mogelijk tegen de zoldering, niet onder maar naast de uur klok.
– De overige klokken worden naar de Firma Eijsbouts gebracht waar ze de tractuur, klepels en hamers gaan reviseren. Hier zal ook de moderne klok een bijpassende kroon krijgen.
– De bestaande klepels uit 2007 blijven gehandhaafd. De slagvlakken worden rondgeslepen en de scharnieren nagezien en eventueel gereviseerd.
– De hamers met historische hamerkoppen blijven gehandhaafd en worden in een restauratiesmederij gerestaureerd en worden weer van de in 1959 verwijderde overstekende hamerstelen voorzien en worden aan de buitenzijde van de klokken bevestigd.
– De hamers met moderne stalen hamerkoppen worden vervangen door nieuwe, met hamerkoppen naar historisch model uit mangaanmessing, conform een aangepaste gewichtsschaal.
– Nadat het carillon frame terug geplaatst is, komen de klokken terug en zal de tractuur worden aangebracht.


Geschiedenis
De Westertoren heeft 3 luidklokken, 2 slagklokken en 50 carillon klokken.
Het carillon bestaande uit 50 klokken (met nu een totaal gewicht van 10215 kilogram), oorspronkelijk in 1658 gegoten door Francois Hemony en waarvan heden nog 24 Hemony klokken die in 1959 door de Klokkengieterij Firma Eijsbouts te Asten zijn gerestaureerd en schoongemaakt. Er zijn een aantal kleinere klokken vernieuwd.
De Eerste luidklok (midden) weegt 3137 kilogram, heeft een middellijn van 164 centimeter en een slagtoon B. De klok is gegoten in 1686 door Claude frèmy.
De Tweede luidklok (noordzijde) weegt 1495 kilogram, heeft een middellijn van 131 centimeter en een slagtoon Dis. De klok is gegoten in 1658 door Francois Hemony.
De Derde luidklok (zuidzijde) weegt 800 kilogram, heeft een middellijn van 109 centimeter en een slagtoon Fis, en is ook in 1658 gegoten door Francois Hemony.
De grootste slagklok (heeluurklok met slagtoon F) van Amsterdam is in 1636 gegoten door Assuerus Koster en weegt 7509 kg. De tweede, ook door Assuerus Koster in 1636 gegoten slagklok (halfuurklok met slagtoon A) weegt 3700 kilogram en hangt helemaal bovenin, vlak onder de keizerskroon.

Parel van de Jordaan
De Westertoren is misschien wel de bekendste kerktoren van Amsterdam. Op veel plekken zie je de karakteristieke blauwe keizerskroon boven de stad uitsteken. De ‘Parel van de Jordaan’ hoort bij de stad. Door de toren goed te onderhouden, zorgen we dat hij klaar is voor de toekomst. De Westerkerk blijft tijdens het onderhoud in gebruik.
Na anderhalf jaar onderhoud is de kerktoren uit 1638 straks weer toekomstbestendig. Hoewel het schilderwerk eens in de zoveel tijd wel moet worden onderhouden, kan het nieuwe lood- en metselwerk zo weer vijftig jaar mee.

Foto’s: Léontine Lamers