Terugplaatsen authentieke gevelstenen

Woensdag, 17 augustus 2022 – Het is nu precies een week geleden dat de officiële onthulling van twee teruggeplaatste gevelstenen plaatsvond, geheel in het straatje van Witte Bouw, of eigenlijk in het straatje van de Bickersgracht in hartje Amsterdam. In de dagen ervóór hebben onze restauratie professionals maar liefst twee gevelstenen op hun originele plaats terug mogen plaatsen in de gevels van nummer 16 en 22. 

Voor Witte Bouw is dit een unieke gebeurtenis. Hoe vaak gebeurt het dat je als restauratie aannemer een historische gevelsteen terug mag plaatsen? Laat staan twee. En nog meer bijzonder, de tweede gevelsteen die wij terug mochten plaatsen is de 700ste die is teruggeplaatst in Amsterdam. Veel van onze spreekwoorden en gezegden komen van de gevelstenen vandaan, bijvoorbeeld de term “uithangen” van “Waar hang jij uit?”. Er zitten echt allerlei leuke verhalen achter de gevelstenen. Vroeger, toen er nog geen huisnummers waren, herkende men de gebouwen aan de uithangborden en gevelstenen met unieke afbeeldingen en namen erop. Iedereen wist dus waar je “uithing” als je vertelde dat je bijvoorbeeld bij de “Zwarte laars” was.

In samenwerking met de Vereniging Vrienden van Amsterdamse Gevelstenen, vertegenwoordigd door de heer Jos Otten, zijn de gevelstenen “In Vreelant” en “Het Smalschip” aangekocht, gerestaureerd en teruggeplaatst op de plek waar zij van origine horen. Zo wordt het Amsterdams historische stadsbeeld weer een beetje verrijkt en in ere hersteld. En Witte Bouw? Wel, wij hingen dus uit bij “Het Smalschip” en “In Vreelant” op moment van deze geweldige onthulling, inclusief de lokale pers. We zijn enorm blij dat we dit hebben mogen uitvoeren.


Foto: Roel van den Ende.

Meer weten? Neem contact op.

Ja, graag!

Meer nieuws