Publicatie NCE, 9 sept 2022

Donderdag, 16 maart 2023 – Al jarenlang worden veel van onze vakmannen bijgeschoold bij het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE). Zo ook onze Sander Lenting. Hij is al lange tijd werkzaam in de bouw, waaronder enkele jaren als uitvoerder en nu als timmerman binnen ons bedrijf.

Hij wilde zich verder specialiseren én houdt van monumenten, dus één en één is drie blijkt als hij Jordan Huivenaar, directeur bij erkend restauratiebouwbedrijf Witte Bouw- en Aannemersbedrijf, ontmoet. Sander treedt in dienst en begint gelijk met de opleiding Specialist Restauratie Timmeren. Op hun eigen website publiceerde het NCE hier in 2022 een heel leuk interview over. Hieronder leest u het:

Hoe ben je in de restauratie terecht gekomen? 

Vanaf mijn 17de jaar werk ik als timmerman en volgde achtereenvolgens de vooropleiding lts bouw, de primaire en de voortgezette timmeropleiding terwijl ik werkte aan grote en kleine bouwprojecten bij een middelgroot bouwbedrijf. Ik heb daar met veel plezier gewerkt,. De laatste jaren werkte ik in de uitvoering, waar ik soms nadacht of dit wel mijn eindbestemming zou zijn. Toen ging het bedrijf helaas failliet en kwam ik terecht bij een kleine aannemer waar ik stomtoevallig beter tot mijn recht kwam. Het beviel mij om echt te timmeren, niet in de massa op te gaan, maar om echt te kunnen laten zien wat je kunt. Dat werd zeer gewaardeerd en gaf veel voldoening, maar toch kriebelde het. Ik wou meer uit mezelf halen en zocht een omgeving waar ik dat kon laten zien. Het werken aan historische panden vond ik altijd al fijn, omdat je dan respect krijgt voor het vakmanschap van de vaklieden van toen. Ik heb een aantal restauratiebedrijven benaderd, maar ben uiteindelijk bij toeval bij Witte Bouw en Aannemersbedrijf beland, omdat ik directeur Jordan Huivenaar bij een voorlichtingsmiddag over de restauratieopleiding ontmoette. Ik kon bij dit bedrijf in dienst komen, in combinatie met het starten van de restauratie opleiding. (NCE, 2022)

Waarom ben je aan de opleiding Specialist Restauratie Timmeren begonnen?

Dat wilde ik heel graag. Het was ook de reden, dat ik bij mijn vorige werkgever vertrokken ben (op goede voet trouwens). Mijn vorige werkgever was geen erkend restauratiebouwbedrijf. Witte Bouw is dat wel. Het toeval wilde, dat in die periode alleen in Arnhem die opleiding gefaciliteerd werd. Dat houdt in dat ik uit mijn werk op maandagmiddag naar Arnhem ga en laat weer terug ben. Notabene mijn werkgever Jordan zei nog ‘wacht nou maar een jaar. Misschien wordt de opleiding dan ook in de buurt van Amsterdam gegeven’. Maar nee, ik beet door de zure appel heen, want ik wilde direct starten. Dit zegt, denk ik, genoeg over mijn motivatie. (NCE, 2022)

Wat heb je in deze opleiding vooral geleerd?

Het lezen van een historisch gebouw, benamingen, bouwstijlen, terminologie, natuursteensoorten, geschiedenis, metselverbanden, boerderijen, landhuizen, kastelen, verdedigingswerken, kapconstructies, kerken, leidekkingen, dakpansoorten, et cetera. Helemaal geweldig! Met andere woorden, ik spreek nu dezelfde taal als de monumentenwacht of een restauratiearchitect! (NCE, 2022)

Wat kon je direct toepassen in de praktijk?

Nou, de woorden dus. Ik spreek dezelfde taal als de monumentenwacht of restauratiearchitect. Dat zegt genoeg, dacht ik! (NCE, 2022)

Wat vond je het leukste onderdeel van deze opleiding?

Het leukste onderdeel? Eigenlijk alles, de gehele opleiding.

Bron: NCE, 2022

Meer weten? Neem contact op.

Ja, graag!

Meer nieuws