Speciale vondst in het Barlaeus Gymnasium

Donderdag, 23 september 2021 – Als er één ding zeker is, is het dat het monumentale Barlaeus Gymnasium in Amsterdam weer een stukje meer in ere is hersteld. Witte Bouw is hier rond half juni (2021) met de restauratiewerkzaamheden van start zijn gegaan.

De architect had in samenspraak met het Gymnasium een plan gemaakt voor de hardstenen trap en het tegelwerk, afkomstig uit +/- 1880. Deze elementen zijn tijdens een renovatie, pak-‘m-beet vijftien jaar geleden, overgoten met ecoline en een linoleum vloer, waardoor van het oorspronkelijke steen- en tegelwerk niets meer zichtbaar was.

Toen bleek dat het cementmengsel goed te verwijderen was, kwam natuurlijk een prachtig stuk monumentale historie tevoorschijn. Ook de natuurstenen trap is vervolgens geïmpregneerd met een donkere was en we hebben een nieuwe constructie voor de verlichting in het plafond gerealiseerd.


Ons werk bij het Barlaeus Gymnasium omvat trouwens nog veel meer dan het bovengenoemde. Zo zijn er onder andere ook nog akoestische panelen aangebracht en op maat gemaakte vitrinekasten gebouwd voor de presentatie van de historische kunststukken van het Gymnasium. Nu rest ons nog de taak om het timpaan boven de entree te restaureren en de scheuren in de stenen voorgevel te herstellen. Al met al een prachtige klus voor Witte Bouw dus.

Heeft u zelf een (rijks-)monument die toe is aan onderhoud? Wie weet waar we bij uw pand achter mogen komen… Witte Bouw is een Erkend Restauratie Bouwbedrijf (ERB). Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Meer weten? Neem contact op.

Ja, graag!

Meer nieuws